poza-166

Cu mainile cuRache

Procurorul care i-a eliberat pe violatori din arest va fi sanctionat

22 Aug , 2015  

Inspectia Judiciarã a anuntat cã va cere sanctionarea disciplinarã a procurorului Ingrid Botezatu, magistratul de sedintã care nu a fãcut contestatie în cazul eliberãrii din arest a tinerilor acuzati cã au violat o elevã din Vaslui, pentru exercitarea functiei cu gravã neglijentã. “Inspectia Judiciarã a finalizat verificãrile, iar la Consiliul Superior al Magistraturii s-a înregistrat actiune disciplinarã în acest caz”, a declarat, ieri, Daniela Pantazi, purtãtorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii.

O echipă a Parchetului General a efectuat, săptămâna trecută, un control la sediul Parchetului din Vaslui, în cazul fetei violate de șapte tineri.

Surse judiciare au declarat luni pentru AGERPRES că rezultatul verificărilor a reliefat existența unor indicii privind comiterea de către Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui și procuror de ședință, a abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t. din Legea 303/2004, respectiv exercitarea funcției cu gravă neglijență, constând în neverificarea în termenul prevăzut de lege a legalității și temeiniciei încheierii din 2 aprilie 2015 a Judecătoriei Vaslui, prin care s-a înlocuit arestul preventiv cu o altă măsură mai ușoară în cazul tinerilor acuzați de viol.

Potrivit surselor citate, Parchetul General a trimis Inspecției Judiciare rezultatele verificărilor efectuate la Parchetul din Vaslui, deoarece la IJ există deja declanșată o acțiune disciplinară în acest dosar.

Pe 10 noiembrie 2014, în jurul orei 19,00, o elevă s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi tineri, care s-au oferit să o conducă acasă cu mașina. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un câmp din apropierea localității Văleni, unde și-au mai chemat alți patru prieteni care au întreținut raporturi sexuale cu eleva împotriva voinței acesteia. Ulterior, tinerii s-au deplasat pe un alt câmp, din apropierea localității Moara Domnească, unde a mai fost chemat un tânăr care a forțat victima să întrețină raporturi sexuale.

Cei șapte tineri au fost trimiși în judecată pe 8 decembrie 2014, sub acuzația de viol și lipsire de libertate, toți în stare de arest preventiv.

Pe 2 aprilie 2015, trei dintre tineri — Boicu Ionuț Bogdan, Rotaru Alin Dumitru și Surleac Ioan — au recunoscut acuzațiile și au cerut să fie judecați prin procedura simplificată, iar la același termen un magistrat a decis ca ei să fie judecați în arest la domiciliu.

Decizia nu a fost contestată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, reprezentat în sala de judecată de procurorul Ingrid Botezatu.

Ulterior, Tribunalul Vaslui a decis ca și ceilalți patru tineri care nu și-au recunoscut vina să fie plasați în arest la domiciliu, măsură schimbată apoi cu controlul judiciar pentru toți cei șapte acuzați.

Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *